rustige yoga

De yogalessen bestaan uit een combinatie van zachte yin poses, krachtige yang poses, ademhalingsoefeningen, energetische oefeningen en mindfulness. Het tempo ligt in alle lessen vrij laag maar geeft zo de mogelijkheid om diep in te werken. De nadruk ligt niet zozeer op kracht en snelheid maar meer op correcte lichaamshouding en vooral op bewustzijn en op het leren ontdekken van je grenzen en die te leren accepteren. Afhankelijk van de deelnemers in de groep zijn er lessen die wat actiever zijn en andere die heel relax zijn.

  Yin en yang zijn natuurlijke tegengestelden

 

Yin energie is een vrouwelijke energie die een zachte kracht heeft en ons leidt naar aanvaarding. Yang energie is een mannelijke energie van kracht en wilskracht. Doordat ze elkaar aanvullen is het optimaal om in een yogales zowel actieve, dynamische yang poses te doen als rustige, statische yin houdingen.

 

De actieve yang poses spreken meer de spieren aan en maken het lichaam krachtig, terwijl de rustigere yin poses meer het dieper gelegen bindweefsel rondom de gewrichten en de organen aanspreken en het lichaam soepeler maakt. 

Mindfull yin yoga

Actieve yang poses zijn door veel mensen gekend als de klassieke yogahoudingen. De yin poses zijn een perfecte aanvulling op die klassieke houdingen en op actieve sporten.Het zijn zachte poses en is een zeer zachte therapeutische vorm van yoga die ruimte schept op fysiek, energetisch en emotioneel vlak. Het brengt meer flexibiliteit in lichaam, mind en emoties. 

Yin yoga poses zijn altijd veilige, zittende en liggende poses die iets langer aangehouden worden. Een zachte stretch binnen onze veilige grenzen zorgt voor het behoud van een maximale bewegingsvrijheid in onze gewrichten. De poses kunnen zowel preventief als herstellend werken.  

​Yin yoga poses spreken meer de yin weefsels in ons lichaam aan, die dieper gelegen zijn en dus ook moeilijker te bereiken. In het begin van een pose gaat alle energie naar de oppervlakkige weefsels zoals de spieren. Als we langer dan 2 minuten in de pose blijven wordt het lichaam rustig en ontspannen. Als we de spierspanning rond de weerstand loslaten bereiken we met de stretch de dieper gelegen weefsels namelijk de fascia (bindweefsel), pezen en ligamentendie dan meer water kunnen absorberen. Zo worden ze elastischer en sterker. 

​ Met behulp van attributen kan de stretch in de pose optimaal aangepast worden aan ieders lichaam want als er in het lichaam een te grote weerstand is, is dat niet gunstig omdat het de doorstroming en heling in die regio verhindert.

yin yoga sit job

  Het observeren van jezelf

  met volle, open aandacht en zonder oordeel

is heel belangrijk in de yoga.

Tijdens de poses word je uitgenodigd om stil te worden en toeschouwer te worden van jezelf waarbij je alle sensaties in je lichaam observeert. Dit leert ons onze grenzen te ontdekken en te accepteren.

 

We observeren ook voortdurend onze adem in zijn natuurlijk ritme wat ons leert bewuster te worden van onze adem in het dagelijks leven.

    Een voortdurende focus op je ademhaling en op alle sensaties, gedachten en emoties houd je in het NU.

 

De aandacht en concentratie op alle aspecten van ons 'zijn' zet een subtiel bewustwordingsproces in gang en brengt ons in een ruimte waar heling en mededogen voor onszelf en voor de anderen kan ontstaan.

 

De krachtige combinatie van fysieke, energetische, mentale en spirituele oefeningen en beleving leidt ons naar een nieuw bewustzijn van wie we werkelijk zijn en op welke manier we ons verbinden met de wereld om ons heen. Daarbij zijn concentratie en bedachtzaamheid onontbeerlijk. Met volle aandacht in elke beweging, ademhaling, gedachte zijn, creëert een innerlijke staat van gecenterd zijn waarbij we door de wervelingen van het leven minder verstoord worden. 

yin yang

Voordelen van yoga:​

Het lichaam wordt krachtiger

Je evenwicht verbetert

Je lichaam wordt mobieler en soepeler

Lichamelijke bewustwording

Bewustwording van de adem ook in het dagelijks leven

Energie neemt toe

Yin yoga leert je weerstand loslaten en met volle overgave in de diepere lagen van je zijn te komen

Yin yoga traint je geduld, aandacht en zachtheid naar jezelf toe.

Betere balans tussen lichaam en mind en soul waardoor lichamelijke en emotionele klachten kunnen verdwijnen

Gehalte stresshormonen daalt

Beter gecenterd zijn waardoor je meer

standvastig in het leven bent

Ontspanning, maakt het denken rustiger 

Het is heel belangrijk om voor de les eventjes te melden of er bepaalde medische problemen of blessures zijn zodat er op een subtiele manier mogelijke aanpassingen gegeven kunnen worden. Als je zwanger bent of net bevallen, is het aangewezen om niet te diep in de houdingen te gaan aangezien je ligamenten dan laxer zijn.